Holokaustin muistopäivä: kuljetukset tuhoon

image

Israelin valtio ja juutalainen maailma viettävät holokaustin muistopäivää heprealaisen kalenterin mukaan. Muistopäivä on tarkasti ottaen holokaustin marttyyrien ja sankareiden päivä. Se ajoittuu vuosittaisessa kalenterissa lähelle Varsovan gheton kapinaa.

Päivän tausta  

Varsovan ghetossa nuoret juutalaiset alkoivat järjestäytyä taisteluun nähtyään satojen tuhansien juutalaisten kuljetukset.  Heitä vietiin kesällä 1942 kuolemanleireille. Vaikka aseita oli vaikeaa hankkia, nuoret päättivät taistella sillä varustuksella, joka heillä olisi. 19.4.1943 saksalaiset aloittivat gheton lopullisen tuhoamisen. Päivä oli Pesachin eli juutalaisen pääsiäisen aatto.

Gheton kapina alkoi välittömästi. Huonosti varustautuneet, alivoimaiset juutalaiset taistelijat pitivät puoliaan lähes kuukauden ajan. Vastassaan heillä olivat hyvin varustautuneet saksalaiset. Lopuksi saksalaiset sytyttivät heidän bunkkereitaan tuleen. He laittoivat myrkkykaasua viemäreihin, joiden kautta taistelijat yrittivät paeta gheton ulkopuolelle. SS -kenraali Juergen Stroop kirjoitti Berliiniin savuavilta raunioilta: ”Varsovan juutalaista yhteisöä ei enää ole.”

Vuoden 2022 teema

Tänä vuonna muistopäivää vietetään 28.4.2022. Yad Vashem on määritellyt päivän erityisaiheeksi ”Kuljetukset tuhoon: juutalaisten karkotukset holokaustin aikana”. Yksi holokaustin tärkeimpiä vaiheita oli tämä karkotusten vaihe. Monet ovat nähneet kuvia junista, joihin lastattiin valtava ihmismassa. Ihmisiä kuljetettiin ghettoihin. Heitä vietiin leireille tai murhapaikoille. Rautatiet olivat iso osa rikosta.

Joskus kuljetetuista juutalaisista säilyi täydellisiä nimilistoja. Niistä voimme nähdä henkilön nimen, osoitteen ja iän. Hätkähdyttävää on huomata, että jopa aivan pienet vauvat ja toisessa ääripäässä sairaat vanhukset jakoivat saman kohtalon. Kaikki olivat samoissa junissa. Karjavaunuissa kaikki kokivat jäätävän kylmyyden talvella ja tukahduttavan helteen kesällä. Kaikki kokivat nälän. Monet kuolivat junamatkalla.

Perillä joillekin tarjottiin mahdollisuus orjatyöhön. Toiset murhattiin välittömästi.

Miksi muistamme?

Yad Vashem korostaa aina muistamisen tärkeyttä. Tänä vuonna keskeinen asia liittyy muistamiseen ja tulevaisuuteen. Menneisyys ja tulevaisuus kuuluvat yhteen.

Professori Ben Zion Dinur puhui aiheesta Yad Vashemissa jo vuonna 1956: ”Jos haluamme elää ja antaa elämän jälkeläisillemme… jos uskomme, että meidän tulee valmistaa tie tulevaisuudelle…silloin emme saa ensinnäkään unohtaa...”

On hyvä miettiä tätä myös Raamatun valossa. Muistaminen oli tärkeää; se toistuu monissa eri Raamatun kirjoissa. Muistamisella oli tarkoitus. Jumala korosti toistuvasti juuri ylisukupolvisen muistamisen merkitystä. ”…ja jotta sinä voisit kertoa lapsillesi ja lastesi lapsille…” (2. Moos.10:2)

Ehkä meidän kaikkien on hyvä hiljentyä holokaustin muistoa kunnioittaen. TV7 ohjelma-arkistossa Arkissa on kokonainen Teemasivu, jonne olemme koonneet aiheeseen liittyviä ohjelmia. TV7 lähettää 28.4. illalla aiheeseen kuuluvan ohjelman.

TV7 kaupassa on nyt saatavilla myös Susanna Kokkosen kirjauutuusViimeisten päivien todistajat Juutalaisena muuttuvassa maailmassa”. Kirja käsittelee antisemitismin historiaa, mutta myös sen vaikutusta omassa ajassamme.