Holokaustin muistopäivä 27.1.2022: Suomalainen Lydia Berliinissä

image

Puna-armeija vapautti Auschwitzin keskitys- ja kuolemanleirin talvisena päivänä, jonka muistoksi kansainvälistä holokaustin muistopäivää vietetään juuri 27.1.2022. Suomi on ollut mukana muistopäivässä virallisesti vuodesta 2002. Vaikka Suomen roolista toisen maailmansodan aikana on tullut viime vuosina uutta tutkimusta, on oletettu, ettei suomalaisia ole Yad Vashemin tunnustamien kansakuntien vanhurskaiden joukossa. Yhteensä näitä juutalaisia auttaneita on tunnustettu 27 921.

Suomalaisen Lydia Forsströmin tarina on pysynyt piilossa suurelta yleisöltä.

Suomenruotsalainen Lydia Forsström (1914-2006) asui Berliinissä, kun natsit nousivat valtaan 1933. Vuodesta 1943 hän piilotti Liselotte Perelesin, joka eli maan alla. Vaikka Berliini oli muodollisesti judenrein eli puhdas juutalaisista, maan alla eli tuhansia juutalaisia, jotka tarvitsivat apua. Lydia auttoi juutalaisnaisia ja lapsia asettaen itsensä vaaraan. Juutalaisen piilottaminen kaupunkiasunnossa oli suuri riski, jota yritettiin välttää. Lydia jakoi omat säännöstellyt ruoka-annoksensa Perelesin kanssa. Hän myös kuljetti viestejä erään juutalaisen äidin ja pojan välillä. Hän auttoi Evy Goldstein nimistä nuorta naista (kuva, Yad Vashem).

Yad Vashem, Vainojen museo ja koulutuskeskus tunnusti Lydia Forsströmin vanhurskaaksi kansakuntien joukossa 1980. Asiasta uutisoi nyt Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö (ICEJ) Suomessa.

TV7 pitää yllä holokaustin muistoa monilla eri ohjelmilla, jotka liittyvät vainoista eloonjääneisiin, maailman vanhurskaisiin ja historialliseen selvitystyöhön.

TV7 on sitoutunut taistelemaan antisemitismiä vastaan myös kirjallisuuden kautta. TV7 kaupasta löydät kirjoja antisemitismin vaikutuksesta sekä teologiassa että historiassa. Kaupasta voit ostaa myös antisemitismi-sarjan esimerkiksi seurakunnan tai opintopiirin käyttöön. Sarja on esillä myös ohjelma-arkistossa.