Purim-juhlan aika

image

Esterin kirja on yksi Raamatun erikoisimpia kirjoja. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Persiaan, pääosin pääkaupunkiin Susaan ja sen hoviin. Kirja kertoo suunnitelmasta tuhota juutalainen kansa heidän pakkosiirtolaisuutensa aikana. Kuninkaallinen neuvonantaja, joka toimii tuhoamisen puolesta, on nimeltään Haaman. (Ester 3:5-6) Haaman on amalekilainen, mikä on huomattavan merkittävä asia. Amalek on juutalaisten ikuinen vihollinen. (2. Moos. 17:14; 5. Moos. 25:17-18) Häntä vastassa on kuninkaan juutalainen neuvonantaja Mordokai. Mordokai puolestaan polveutuu kuningas Saulin suvusta.

Muistamme, että Saul menetti kuninkuutensa osin, koska hän ei suostunut tuhoamaan amalekilaisia. (1. Sam. 15:1-3;10) Vuosisatoja myöhemmin sama vihollinen yrittää tuhota juutalaisen kansan.

Jumala nimi on kätketty

Esterin kirjassa ei suoraan mainita Jumalan nimeä kertaakaan. Jopa nimi Ester on arvoituksellinen. Persian kielessä se viittaa tähteen, kun taas hepreankielessä se viittaa johonkin kätkettyyn. Jumalan nimi on tosiaan Esterin kirjassa kätketty, sillä Hän on kyllä läsnä läpi tapahtumien. Rabbiinisessa tulkinnassa on esitetty, että sanalla kuningas viitataan kirjan loppuosassa Jumalaan, eikä enää Persian hallitsijaan. Mutta nimi on oikeasti kätketty, sillä tämäkin on vain tulkinta.

Rohkea Ester

Haamanin suunnitelma ei toteudu, koska Mordokain urhea veljentytär Ester on noussut kuningas Kserkses I (486-485 eKr.) kuningattareksi. Ester pyytää juutalaisia paastoamaan hänen ja hovineitojen rinnalla kolmen päivän ajan. Sillä tavoin Ester voittaa pelkonsa ja astuu kuninkaan eteen ilman virallista kutsua. (Ester 4:15)  Haamanin petollinen juoni paljastuu kuninkaalle. Lopputuloksena on, että juutalaiset saavat luvan taistella hyökkääjiä vastaan. Haaman tuhoutuu.

Purimin juhlinta

Tämän kertomuksen muistoksi vietämme joka vuosi heprealaisen kalenterin mukaan Purim-juhlaa. (Ester 9:20-22) Sana pur viittaa arpaan, sillä Haaman oli heittänyt arpaa päivästä, jona juutalaiset tuhottaisiin.

Jo Esterin kirjan ajasta saakka, juutalaiset ovat viettäneet Purim-juhlaa. Juhlaa edeltää paasto. Sitten annetaan lahjoja, iloitaan ja luetaan ääneen Esterin kirja eli Megillat Ester. Juhliin kuuluu leivonnainen nimeltään Hamantaschen. Sana viittaa ilmeisesti  Haamanin käyttämään hattuun, mutta hepreaksi se on ozniot haman eli Haamanin korvat. Monet pukeutuvat Purimin aikaan naamiaisasuihin. Naamiaisasuihin pukeutuminen viittaa juuri Esterin kirjan luonteeseen, johon kuuluu paljon kätkettyä. Saattaa silti olla, että se on myös tapa, jonka juutalaisyhteisöt omaksuivat katolisilta keskiajalla. Katolisissa maissa vietettävät karnevaalit (esimerkiksi kuuluisa Venetsian karnevaali) osuvat kalenterissa lähelle Purimin ajankohtaa.

Taistelu pahan valtaa vastaan on jatkuva

Purimin kertomus muistuttaa meitä juutalaisia vainoavista henkilöistä kaikkina aikoina. Haaman on tyyppinä esimerkki ylimielisyydestä, raakuudesta ja vihasta. Valitettavasti Raamatun henkilöhahmot ovat yleisinhimillisiä. Tällaisia henkilöitä esiintyy kautta historian. Jos jotakin, niin Esterin kirja opettaa, että joudumme taistelemaan pahan valtaa vastaan jatkuvasti. Toisaalta kirjan sankaritar on meille esimerkki Jumalan antamasta rohkeudesta.

Opetusta Esteristä TV7:llä

TV7 kanavalla voit nähdä Esteriin liittyvää opetusta ja Raamatullista kerrontaa sekä opetusta kahdesta kuningattaresta. Kanavalla on Esterin kirjasta myös lapsille tarkoitettua ohjelmaa.