Israel täyttää 75 vuotta

image

Onnea Israelille täältä pohjoisesta ihmisiltä, jotka siunaavat sinua!

Tutustu Israelin maahan ja historiaan TV7-kanavalla mm. seuraavien ohjelmien kautta:
Jerusalemin tarina, Israel maailman keskipisteessä

Katso ajankohtaista keskustelua alueelta:
Jerusalemin vartijat, Jerusalem Studio, Minne menet, Eurooppa?

Juhlikaa ilolla myös TV7-toimituksen väki Jerusalemissa. Henkilökunta, joka tuottaa montaa ohjelmaa ja antaa suomalaisille mahdollisuuden kuulla todenmukaisia uutisia Israelista. Ihmisille, jotka asuvat maata, josta jo Jesaja kirjoitti ”Hän kohottaa viirin kansoille ja kokoaa Israelin karkotetut, Juudan hajalleen joutuneet hän kerää maan neljältä kulmalta.” (Jes. 11:12).

Autiomaasta hedelmätarhoihin

Jesajassa ennustetaan, että Jumala kokoaa Israelin jäännöksen kaikkialta maailmasta ja palauttaa heidät lupauksiensa Kotimaahan. 14. toukokuuta 1948 Jumala piti lupauksensa juutalaisille ja Israelin valtio syntyi.

Israelin varhaiset uudisasukkaat kohtasivat lukuisia haasteita ja esteitä aina vaikeasti asutettavasta maastosta poliittiseen epävakauteen. He kuitenkin pysyivät sinnikkäinä ja sopeutuivat lopulta ympäristöönsä kehittyen kestäväksi ja omavaraiseksi yhteisöksi. Israelin pioneerit pystyivät luomaan elävän ja kulttuurisesti rikkaan yhteiskunnan ennen niin autioon maisemaan. He viljelivät maata, rakensivat kaupunkeja ja kyliä kehittäen samalla ainutlaatuisen kansallisen identiteetin.

Täten toisen Jumalan lupauksen toteuttaminen tehdä Israelista hedelmällinen ja tuottava paikka jälleen kerran, monien autioitumisen vuosien jälkeen toteutui. Israelin itsenäisyyden 75-vuotisjuhla kukoistavana kansakuntana on todella todistus Jumalan uskollisuudesta pitää lupauksensa.

”Minä tuon teidän rinteillenne runsaasti ihmisiä ja karjaa, ja ne lisääntyvät ja ovat hedelmällisiä. Minä teen teidät asutuiksi niin kuin muinoin. MInä teen teille hyvää vielä enemmän kuin entisinä aikoina, ja te tulette tietämään, että minä olen Herra.” (Hes. 36:11)

Ymmärrystä ja rukousta

Tänä päivänä voimme huomata, kuinka Israel välittää myös siitä, mitä tapahtuu sen rajojen ulkopuolella. Esimerksi Minne menet, Eurooppa? -ohjelma on syntynyt, koska Euroopan henkinen perusta ja poliittinen nykyaika taistelevat tulevaisuuden suunnasta. Kaikki on rakennettu Raamatun totuuksien varaan ja pohjalta. Nyt sitä ollaan riistämässä ja monet haasteet enenevässä määrin haastavat koko Eurooppaa. Katso tämä tärkeä ohjelma tästä!

On aika nostaa esiin menestyksen juuret niin Suomessa, Euroopassa kuin Israelissa. Ryhdy rukoukseen Israelin puolesta, rukoile kansalle yhteistä sydäntä ja hengen uudistusta. Rukoile Jerusalemiin rauhaa ja rajoille taivaallisia turvajoukkoja. Sana lupaa, Herra kuulee rukouksesi!

 

Minne menet, Eurooppa? on TV7:llä Suomen ja Israelin toimitusten yhteistyössä toteutettu huippuohjelma.

Lue lisää ohjelmasta TV7 Ystävälehden artikkelista 1/2023

Jotta toisenlainen ääni saisi kuulua

Odottelemme jännittyneenä kuljettajan soittoa. Vihdoin puhelin soi, nyt on lähdetty lentokentältä kohti studiota. Huokaisemme helpotuksesta. 10-kerroksen studiossa vielä viimeistellään kameroita ohjaaja Hila Spectorin vauhdikkaassa tahdissa. Lopulta hän toteaa, että pian lähetys voi alkaa.

Oma tehtäväni on huolehtia järjestelyasioista, kommunikoida vieraiden kanssa ja katsoa, että kaikki sujuu sovitusti ja että vieraat kokevat olonsa tervetulleeksi. Olen kiitollinen saadessani olla mukana tiimissä, tekemässä näin tärkeää ohjelmaa.

Jonathan Hessen saapuu studioon. Hänen katseestaan välittyy keskittynyt, mutta innostunut olemus. Jonathan tervehtii tuttavallisesti vieraita, ja pian kahvipöydän ympärillä kuuluu eloisa ja iloinen puheensorina.

Espanjalainen Rafael Bardaji saapuu aivan viime minuutilla, mutta porukan huumori ei petä paineessakaan. Eikä panelisteihin kuuluva Timo Soinikaan turhia jäykistele. Vaikka arvovaltaisten vieraiden joukkoon kuuluu niin kenraaleja kuin kovan tason poliitikkojakin, tunnelma on yllätyksekseni mukavan rento.

Minne menet, Eurooppa -sarjan jokainen jakso on ollut jännittävä ja opettavainen. Ja yllätyksiäkin on riittänyt. Eräänkin kuvauspäivän lähestyessä suojelupoliisi otti minuun yhteyttä ja kyseli tarkkaan ohjelman tuotantoprosessista, kuvauspäivän tapahtumista ja suunnitelmista. Tiesimme toki, että saamme poikkeuksellisen vieraan. Mutta silti emme ihan osanneet odottaa kaikkia turvallisuustarkastuksia ja sitä, että pommikoira kävisi nuuhkimassa tilojamme ja jopa maskeeraushuoneen meikkejäkin. Sillä kertaa vieraaksi saapui hollantilainen Geert Wilders, joka on poliisin jatkuvan suojelun alla. Hän on esittänyt julkisesti islamia koskevia kriittisiä mielipiteitä, minkä vuoksi hänen turvallisuutensa on uhattuna. Uhkailu ei ole kuitenkaan hiljentänyt Geertiä, joka muistuttaa, että asioista on voitava ja uskallettava puhua.

Arvomme ovat myllerryksessä

Minne menet, Eurooppa? Tämä ohjelmasarja ei jätä meitä tekijöitä kylmäksi, eikä kyllä katsojiakaan! Vaikka sarjan aiheet ovat vaativia, keskustelu ei jää etäiseksi, monimutkaiseksi asiantuntijapyörittelyksi. Ohjelma tarttuu rohkeasti kiinni ajankohtaisiin aiheisiin, jotka koskettavat meidän kaikkien arkea. Jaksoissa puhutaan esimerkiksi Ukrainan sodasta, energiahaasteista, inflaatiosta, Natosta ja maahanmuutosta.

Mikä merkitys on arvoillamme, mihin ne perustuvat? Euroopan perinteiset arvot – kuten tasa-arvo, vapaus, oikeudenmukaisuus ja lähimmäisen rakkaus – perustuvat kristinuskoon ja sen vaikutukseen Euroopassa halki vuosisatojen. Kuitenkin monia keskeisiä arvojamme on radikaalisti haastettu. Miltä tulevaisuutemme näyttää, millaisten arvojen varaan rakennamme huomispäiväämme? Ohjelmasarja virittää pohtimaan juuriamme, aikamme suuntaa ja tulevaisuutta.

Näistä asioista on puhuttava

Mutta mistä tällainen ajankohtainen, täysin uudenlainen sarja sai alkunsa? Israelin toimitus on kunnostautunut ajan ilmiöiden seuraamisessa, ja sieltä myös tämä nyt Suomessa kuvattava sarja sai kipinänsä.

Kesällä 2022 Jonathan Hessenin sydämelle nousi idea uudesta sarjasta. Jonathan kertoo, että Minne menet, Eurooppa -sarja syntyi oikeastaan samoista ajatuksista ja motiivista kuin TV7 Israel uutiset. Jonathan pohti yhteiskuntamme tilaa, sen syvälle juurtunutta johtajuuden puutetta ja korruptiota. Samalla kristilliset arvomme, uskomme ja elämäntapamme ovat joutuneet avoimelle tulilinjalle. Niinpä Jonathan näki tarpeen uudenlaiselle keskustelulle.
”Sydämeen syntyi palo, että tästä on puhuttava. Ymmärsin, että nyt on aika toimia, puhua ja keskustella.”

Jonathan itsekin ihmettelee ohjelman syntyprosessia, sitä miten idea alkoi saada muotoaan. ”Oli kuin visio olisi piirtynyt eteemme kuvaksi, jonka me saisimme maalata valmiiksi. Näin Jumala valmisti meitä.” Jonathan korostaa sitä, kuinka tärkeää on olla kuuntelevalla mielellä Jumalan edessä. Silloin voi syntyä ideoita, jotka sysäävät liikkeelle. ”Kun etsimme Jumalan sydäntä Pyhän hengen johdatuksessa, saamme voimaa olla liikkeessä, kulkea Hänen suunnitelmansa ja tahtonsa mukaisesti.”

Sarja on alusta lähtien ollut Jumalan johdatuksen alla, niin ajoituksen kuin ohjelmassa olevien vierailijoidenkin osalta. Ohjelmantekijöiksi mukaan lähti vaikuttava asiantuntijoiden joukko, jota yhdistää kokemus Jumalan kutsusta yhteiseen missioon. Jonathan herkistyy miettiessään ohjelman syntyä, se saa vieläkin nöyrälle paikalle.

Ja olihan ohjelman ajoitus aivan täydellinen: ”Kukaan meistä ei tiennyt, että Venäjä tunkeutuu Ukrainaan vain muutama kuukausi ohjelmasarjan aloituksen jälkeen. Lisäksi Euroopan nopeasti muuttuva tilanne ja koko maailmaa koskettava myllerrys oli jotakin, mitä ei ohjelmaa suunnitellessa osannut täysin odottaa.”

Millaista johtajuutta Eurooppa tarvitsee?

Tšekin entinen presidentti Václav Klaus totesi eräässä jaksossa: ”Elämme itsetuhoisessa lännessä. Tämä ongelma pitää ratkaista.” Poliitikko Peter Östman puolestaan sanoi, että ”Me poliitikot olemme tehneet valtavia virheitä. Vastuumme on korjata ne!”

Pointti on selvä. Ilman vahvaa johtajuutta, yhteiskuntamme ajautuu arvomyrskyn riepottelemana pahasti karikkoon.

Mutta millaista on se vahva johtajuus, jota Eurooppa sitten tarvitsee? Intensiivinen keskustelu haastaa meitä jokaista pohtimaan omaa identiteettiämme. On palattava perusarvojen äärelle ja pohdittava sitä, miten saamme toisenlaisen äänen kuuluville, ja toisenlaisen elämäntavan kirkkaasti esiin.

Jonathan näkee, että tulevaisuudessa ohjelma tulee entistä merkityksellisemmäksi. ”Elämme myrskyssä. Se iskee suoraan Euroopan sydämeen, jossa on kristillisen perintömme ydin. Uskon, että olemme todistamassa suurempien tapahtumien alkua.”

Tämän vuoden aiheita pohtiessa Jonathan pitääkin yhä tärkeämpänä sitä, että keskustelemme kristittyjen mahdollisuuksista vapaaseen uskoon Euroopassa ja ympäri maailmaa. Ukrainan sodan lisäksi on puhuttava muun muassa Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta ja Iranin uhkaavasta asemasta, kuten myös islamin vaikutuksen voimistumisesta.

Ohjelma on herättänyt paljon mielenkiintoa, keskustelua ja jopa aktiivista liikehdintää. Palautetta on tullut, paitsi Suomesta, myös ympäri Eurooppaa. Ohjelma on kannustanut viemään tärkeää viestiä eteenpäin omissa yhteisöissä aina yhteiskunnallisen keskustelun tasolle, jopa hallitukseen saakka. Näin avoin keskustelu voi rakentaa yhteiskuntaamme ja turvata tulevaisuuttamme.

”Ohjelma on aktivoinut ihmisiä keskustelemaan ja vaikuttamaan, mikä ilahduttaa erityisesti. On tärkeää jakaa totuutta maailmassa, jossa on niin paljon petosta ja valetta. Jos hyvät ihmiset ovat hiljaa, pahat ottavat enemmän tilaa. Mutta kun ihmiset alkavat puhua uskomansa totuuden puolesta, alkaa positiivinen vaikutus.” Sitä odotan ja toivon yhä lisää, Jonathan summaa.

Tehtävää on paljon, mutta aikaa on vähän

Mikä on yllättänyt sarjaa tehdessä? Jonathan vastaa, että jokainen jakso opettaa jotakin uutta. ”Ei pelkästään tilanteen tarkkailun näkökulmasta, vaan aikaamme varustautumisen näkökulmasta. Olen huomannut, että ohjelman teemat ja keskustelut ovat virittäneet myös rukouksiani. Ajattelen, että meidän on vahvistettava kristittyinä vaellustamme Jumalan kanssa ja puhuttava säännöllisesti, mitä maailmassa tapahtuu. Meidän on kuunneltava tarkkaan, miten Jumala haluaa johdattaa meitä tulevaisuudessa.”

Mikä on ollut paras jakso tai hetki sarjan parissa? Arvottamisen sijaan Jonathan kiteyttää, että melkein kaikki hetket tämän sarjan parissa ovat kohokohtia, joita hän haluaa vaalia. Syy on selvä, jokainen hetki tuotantoprosessissa on korvaamaton osa elintärkeää missiota, tuoda Jumalan valtakuntaa tähän maailmaan: ”Unelmani on nähdä Jumalan valtakunnan toteutumista täällä keskellämme. Tehtävää on paljon, mutta aikaa ei ole paljon.”

Tämä on yksi pöytä, jossa tätä unelmaa voi tehdä todeksi. Minun paikkani on täällä TV7:llä järjestellä asioita, että tämä toteutuu. Ehkä sinun paikkasi on rukoilla, tai kenties aloittaa keskustelu siellä, missä olet? Ei olla hiljaa, vaan pidetään äänemme kuuluvilla.

Teksti: Erika Niemelä