Uuden vuoden lupaukset kevyempään elämään

image

Vuoden ensimmäisenä päivänä haluamme aloittaa puhtaalta pöydältä. Betlehemin tähteä, Jeesuksen syntymää ja kuninkuutta muisteltuamme tämä ajatus sopii kauniisti tunnelmaan. Jeesuksen syntymä tapahtui, jotta uusi elämä olisi mahdollinen. Jos Jeesus on muutoksemme pohjana, saamme voimaa toteuttaa sitä.

Jos katsomme asiaa puhtaasti inhimilliseltä kannalta, on yleismaailmallinen ”laki”, että tietyssä mielentilassa teemme katteettomia lupauksia. Teemme hienoja päätöksiä, jotka jäävät toteuttamatta. Kaipauksessamme fyysisesti kevyempään elämään aloitamme uuden ruokavalion tai urheiluharrastuksen. Tämän teemme lopettaaksemme jonkun meitä häiritsevän tavan.

Hyvien tapojen tuominen huonompien tilalle kyllä kannattaa. Mutta jos harrastus tyssää, mitä sitten? Onko mitään kestävää tuotavaksi vanhan tilalle?

Fyysinen puoli on tärkeä. Meillä on kuitenkin kaipaus myös hengellisesti erilaiseen elämään. Ehkä aloitamme paaston, koska elämäntapamme ei toimi hengellisesti. Haluamme tehdä Jumalan tahdon jokapäiväisissä valinnoissamme. Haluamme olla hyödyksi lähimmäisillemme. Mutta jos aloitamme paaston, mitä tuomme ruokahetkien tilalle? Kun puhumme ruokahetkistä, ne saattavat itse asiassa olla jotain todellisuudessa fyysistä tai vaikkapa viihteellistä elämänsisältöä.

Raamatun profeetoilla oli paljon sanottavaa näistä asioista. Jesaja 58 on yksi paastoon liittyviä profeetallisia tekstejä, joita kannattaa tutkia. Oikea paasto ei ollut vain ruuasta pidättäytymistä, vaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja Jumalan hyvän tahdon mukaan elämistä. Jumala ei ollut tyytyväinen paastoon, joka keskittyi vain jostakin luopumiseen. Hän kehotti kansaansa auttamaan, säälimään ja vapauttamaan lähimmäisiään. Silloin Herra näkisi heidän paastonsa ja kuulisi heitä.

Paasto on joillekin naistenlehdistä tuttua, mutta on tärkeää pohtia sen merkitystä nykyihmiselle. Samalla tavalla tarvitsemme opetusta hengellisestä paastosta.  Teemme lukuisia valintoja jokaisena päivänä. On hyvä miettiä itseään ja valintojen syitä.

Monet ovat kahleissa omassa ajassamme.

Vuoden 2022 alkaessa TV7 haluaa tarjota sinulle sisältöä, jonka kautta pääset lähemmäksi Jumalan mielen mukaista elämää. Tervetuloa katsomaan ohjelmia myös ihan konkreettisesti juuri paastoon ja rukoukseen liittyen.