Superkirjan uusi tuotantokausi vihdoin ruutuun!

image

Rakastettu lastensarja Superkirja saa vihdoin uusia jaksoja. CBN:n tuottama piirrossarja kertoo Rikusta, Anusta ja Ismo-robotista, jotka tekevät jännittävän matkan omasta ajastaan Raamatun aikaan ja tapaavat siellä tuttuja uskon sankareita.

Sarjan toinen tuotantokausi on dubattu suomeksi TV7:llä vapaaehtoisten näyttelijöiden voimin. Päärooleissa esiintyvät Topias Lundell, Krista Kujala ja Mikko Sateila. Jälkiäänityksen on ohjannut Anselmi Hirvonen ja äänisuunnittelun on tehnyt Asko Pennanen.

Superkirja, keskiviikkoisin klo 17.30, uudet jaksot ke 17.4. alkaen, uusinta su klo 16.30

Anselmi Hirvonen on vastannut molempien kausien ohjaamisesta. Anselmi on taustaltaan teatteri- ja ooppera-ohjaaja ja tehnyt kyseisiä töitä parin kymmenen vuoden ajan. Superkirjan 1. kausi oli Anselmin ensimmäinen kerta animaatiosarjan dubbausohjaajana.

Anselmi kertoo, että suurin osa Superkirjan 1. ja 2. kauden ääninäyttelijöistä on vanhoja tuttuja ja työtovereita. Ensimmäisellä kaudella roolihahmoja oli yhteensä 119 ja toisella kaudella 175. Pienemmissä rooleissa on ollut mukana myös TV7:n henkilökuntaa. Myös Anselmi, Otso ja äänittäjä Asko Pennanen ovat lainanneet ääntään usealle roolihahmolle.

”Ääninäyttelijälle on tärkeää kyky näytellä pelkän äänensä avulla, luoda erilaisia sävyjä ja ilmaista ja välittää hahmon tunteet ja ajatukset pienin mutta selkein keinoin. Hyvä artikulaatio on kaiken A ja O. Ääninäyttelemisessä keskeinen taito on rytmitaju: jokaisen repliikin ja jopa tavun pituuden on sovittava tarkasti yhteen piirroshahmon huulten liikkeiden kanssa. Asian tekee haastavaksi alkuperäisen englannin ja suomen kielten erilaisus”, Anselmi kertoo työprosessista.

Muun muassa Jumalan osan molemmilla kausilla ääninäytellyt Matti Turunen tunnetaan oopperalaulajana. Möreän matala ja isällisen lämmin puheääni teki hänestä heti Anselmin ykkösehdokkaan rooliin. Uskomattomana ääniakrobaattina hän teki Jumalan lisäksi myös useita pienempiä rooleja. Ääni muuntui vaivatta vanhasta miehestä heleä-ääniseen nuorukaiseen.

Yllä oleva haastattelu on poiminta uusimmasta Ystävälehdestä, jossa toimittaja Markus Nurmesniemi kirjoittaa Superkirjan tekemisestä.