Raamattu johdattaa askeliasi tänäänkin

Katselen Vanajavedelle, jossa sorsat uiskentelevat ja jättävät hauskat kuviot tyynen veden pintaan. Alkaa satelemaan ja pian sade muuttuu räntäsateeksi. Olemme pidennettyllä viikonloppumatkalla Aulangolla. Hääpäivä kuin syntymäpäiväkin asettuvat lähekkäin, joten päätimme näin juhlistaa tärkeitä merkkipäiviämme. Suurin osa lapsista tuli juhlimaan kanssamme ja se oli tietysti mukavaa. Hotellissa on kylpylä, joten lastenlapset halusivat mennä sinne pulikoimaan. Kiva kun perheessämme on monen ikäistä lapsukaista. On hauska seurata heidän kehitystään.

En ole aikaisemmin Aulangolla käynytkään, joten paikan historia kiinnostaa ja se onkin mielenkiintoinen ja monia ajatuksia herättävä. Minua kiehtoo historia ja mennyt aika. Haluan tietää enemmän, niin kuin nyt Aulangon menneisyydestä. Jumala tietää menneen ja tulevan. Hän sallii huimaa menestystä ja varallisuutta samalla tietäen, että vähän aikaa, niin kaikki on muuttuva. Niin kävi Aulangollekin. Aikojen kuluessa menneen ajan komeus ja elämän ylellisyydet murtuvat ja murenevat. Uusi sukupolvi ajattelee uudella tavalla ja hylkää usein tärkeitäkin menneisyyden tukipylväitä. Usein vasta kolmas sukupolvi huomaa, miten arvokasta on säilyttää menneitä ja tutkia, mille pohjalle toiminta on rakennettu. Uuden voi hyvin asettaa ja rakentaa vanhan vahvan toiminnan ja työn päälle. Jokainen sukupolvi maksaa hintaa siitä, ettei tarpeeksi kuuntele ja tutki menneisyyttä.

Tulee mieleen Jeremian kirjan jae 6:16, jossa Jumala kehottaa Israelin kansaa: ”Menkää teiden varsille ja katselkaa, kyselkää muinaisia polkuja. Kysykää, mikä tie on hyvä, ja vaeltavaa sitä, niin löydätte levon sieluillenne.” Kaikkivaltias Luoja ja elämän ylläpitäjä kyllä tietää, miten toimia oikein ja vastuullisesti. Kuinka meidän onkaan niin hirveän vaikea alistaa itsemme ja toimemme Jumalalle tiettäväksi ja hänen tahtonsa alle! Jumala on sitten se viimeinen oljenkorsi, jota huudamme, kun olemme tyrineet omavoimaisuudessamme kaiken.

Viisasta on pyytää Jumala mukaan suunnitelmiin ja elämään heti alkuunsa. ”Tuo kaikki hankkeesi Herran eteen, niin ne menestyvät”, sanotaan Sananlaskuissa. Mietin omia meneillään olevia hankkeitani ja töitäni ja kyselen Jumalalta, ovatko ne kaikki sinun antamiasi, ja teenkö tekoja, jotka olet minulle edeltäkäsin valmistanut. Milloin on aika alkaa ja milloin lopettaa? Lopettaminen on usein vaikeampaa kuin aloittaminen. Esimerkiksi puheen lopettaminen oikeaan aikaan on monille vaikeaa. Samoin jotkut puhelinsoittajat puhuvat ja puhuvat, vaikka pitäisi lopettaa, kun asiat on käsitelty. Joskus myös olen huomannut, että rukouksessa tuleva profetia on aluksi oikea, mutta rukoilija ei malta lopettaa profetoimista, vaan jatkaa omasta mielestään tulevaa puhetta. Profetiat ovat usein hyvin lyhyitä. Jos on herkkä henki kuulemaan Pyhän Hengen ääntä, tiedostaa, milloin alkaa rukoilijan omasta mielestä tuleva profetoiminen ja milloin Jumalan Hengestä.

Olemme tämän ajan lapsia ja elämme 2000-lukua. Kuitenkin Raamattu, joka on kirjoitettu tuhansia vuosia sitten, on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. Raamatun sanan viisaat polut ja tiet ohjaavat meitä tämän päivän ihmisiä, samoin kuin kautta aikain. Jumalan sana pysyy iäti samana polvesta polveen. Voimme sanoa kuin Pietari aikanaan: ”Herra mihin me menisimme, sillä sinulla on iankaikkisen elämän sanat?”

Kävelimme Aulangon puistossa, jossa risteilee polkuja ja teitä. Yritimme löytää joutsenlammen mutta emme löytäneet sinne polkua. Yllättäen tulimme kauniille metsälammelle. Puisto on iso ja sinne aikanaan istutetut puut ja pensaat ovat kasvaneet suuriksi. Lampi on kaivettu metsään 1800-luvun lopulla ja reunustettu kivimuurilla. Keskellä lampea on pieni saari. Oli hyvin hiljaista ja kaunista.

”Minä kuljetan sokeat tietä, jota he eivät tunne,
annan heidän astella polkuja,
joita he eivät ennen tunteneet.
Minä muutan pimeyden heidän edellään valoksi
ja louhikon tasangoiksi.
Nämä asiat minä teen
enkä niitä tekemättä jätä.”
Jes. 42:16

Mirja