Johannes Kastajan juhla

image

Juhannus – yötön yö

Juhannus on suomalaisille yöttömän yön juhla, jolloin luonto on monien mielestä kauneimmillaan. Esimerkiksi englanniksi on käytössä termi ”white nights” eli ”valkoiset yöt”, joka viittaa erityiseen ilmiöön. Nuo yöt ovatkin vain aivan tiettyyn maantieteelliseen alueeseen kuuluva ilmiö. Monet kukat kukkivat juuri kesäkuussa. Aurinko loistaa eri väreissä yötaivaalla. Järviveden kimaltaessa ei ole ihme, että kesä houkuttelee valvomaan ja samoilemaan luonnossa.

Juhannus sana viittaa Johannes Kastajaan. Kesän valoisimpia öitä juhlittiin jo pakanallisella ajalla. Kirkko kuitenkin halusi yhdistää vanhat, jo olemassa olevat perinteet, kristinuskon sanomaan.  Kristinusko toi juhlalle uuden merkityksen. ”Johannes” sanasta tulee siis muunnelmana sana ”juhannus”. Mutta miksi juhla on juuri Johannes Kastajan? Tähän löytyy vastaus Raamatusta. Nimittäin ajateltiin, että jos Johannes Kastaja syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta, silloin hänen syntymäpäivänsä yhdistyisi juuri keskikesään.

Johannes Kastaja

Kuka Johannes Kastaja oikein oli? Tämä mies syntyi ihmeellisen tapahtumaketjun kautta papilliseen perheeseen. Raamattu kertoo tarkasti hänen syntyperästään. Onkin arveltu, että vastoin usein esitettyä käsitystä, Luukas oli juutalainen, koska ymmärsi kertoa papillisista tehtävistä niin tarkasti. Luukas kertoo Johannekseen syntymään liittyviä yksityiskohtia. ”…oli pappi, nimeltä Sakarias, Abian osastoa. Ja hänen vaimonsa oli Aaronin tyttäriä, ja tämän nimi oli Elisabet.” (Luuk. 1:5)

Sakarias näki enkelin, joka ilmoitti hänelle tulevasta lapsesta. (Luuk. 1:11) Sakariaan, joka vaimonsa kanssa oli jo iäkäs, oli vaikea uskoa kuulemaansa. Tämä epäusko ei ollut hyvä asia, vaan enkeli kertoi, mitä tapahtuisi:. ”…sinä tulet mykäksi…sen tähden, että et uskonut minun sanojani, jotka käyvät aikanansa toteen.” (Luuk. 1:20) Elisabet tuli todellakin raskaaksi. Hänen tarinansa yhdistyy Marian, Jeesuksen äidin tarinaan, sillä raskaana olevat naiset viettivät useamman kuukauden yhdessä. (Luuk. 1:56) Johanneksen synnyttyä Sakarias sai taas puhekykynsä takaisin. (Luuk. 1:64)

Johanneksen tehtävä

Erikoisella tavalla syntyneellä pojalla oli suuri elämäntehtävä. Hän oli tienraivaaja Messiaalle. Tiedämme, että Johannes Kastaja vietti yksinkertaista elämää erämaassa. (Luuk. 1:80) Hän saarnasi parannusta ja parannuksen kastetta. (Luuk. 3:3) Estelyistään huolimatta hän sai kunnian kastaa Jeesuksen. (Matt. 3:13)  Johannes tunnisti Jeesuksen itseään suuremmaksi, mutta myös Jeesus tunnisti Johanneksen erityisen tehtävän. (Luuk. 3:15-17 ja Luuk. 7:24-27) Jeesus sanoi, että Johannes oli ”enemmän kuin profeetta”. (Luuk. 7:26-27) Johannes Kastaja mestattiin julmasti. Saatuaan sanan Johanneksen kohtalosta, Jeesus lähti yksinäisyyteen. (Matt. 14:13)

Opetusta aiheesta

Loimaan juhannus sekä Keuruun juhannuskonferenssi löytyvät ohjelma-arkistosta Arkista samoin kuin Johannes Kastajan elämästä kertovaa ohjelmaa.

TV7 kaupasta löytyy kirjallisuutta.

Vuoden 2022 ohjelmia

Jumalan valtakunta on tullut lähelle on teemana Kolarin kesäjuhlassa Kolarin lukiolla.
Esiintyjinä tapahtumassa ovat Sirkku ja Gene Chewning, Markku Veilo, Marja Kallio, Tarja ja Jorma Lappalainen sekä Stephen George Yhdysvalloista.

kolarinhelluntaiseurakunta.fi

Loimaan Juhannusta vietetään Hirvihovissa teemalla Jeesus Kristus vanhurskauden kuningas.
Esiintyjinä: Teemu Salo, Miisu Piipari, Jarno Piipponen, Veijo Piipponen ja Aulikki Hartikainen-Piipponen sekä pääpuhujana Martin Reen Ruotsista

www.elavatvirrat.fi

TV7 toivottaa kaikille katsojille rauhallista ja levollista juhannusjuhlaa!