Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen

Ihmiskuntaa järisyttäneet tapahtumat eivät loppuneet pääsiäiseen. Ensin Jeesuksen haudalla tapahtui outoja asioita. Evankeliumit kertovat niistä yksityiskohtaisesti. Jokainen kirjoittaja kertoi asiat omalla tyylillään. Jokainen korosti haluamiaan yksityiskohtia. Mutta kaikki mainitsevat kohtaamiset Jeesuksen haudalla.

Jeesus ilmestyi opetuslapsille ennen kuin astui taivaaseen.

Jeesus ilmestyi

Kaikki evankeliumit kertovat enkeleistä ja Jeesuksesta juuri naisten hautavierailun yhteydessä. ”Ovatpa vielä muutamat naiset joukostamme saattaneet meidät hämmennyksiin… enkelit olivat sanoneet Hänen elävän.” (Luuk. 24:22-23)

Naisten tehtävä oli kertoa opetuslapsille, että Jeesus oli noussut haudasta. Raamatun mukaan he tekivät juuri näin. ”Ja he palasivat haudalta ja veivät sanan tästä kaikesta…” (Luuk. 24:9) Mutta kertomus herätti opetuslapsissa epäuskoisuutta.

Opetuslapset pysyttelivät tuolloin omissa oloissaan. Meidän täytyy muistaa, että puhumme ihmisistä. On inhimillistä, että he olivat peloissaan. (Joh. 20:19) He olivat surullisia. Markus ja Luukas kirjoittavat Jeesuksen ilmestymisestä kahdelle opetuslapselle heidän kävellessään Emmauksen kylään. Jeesus kuunteli heitä ja selitti Kirjoituksia. He tunnistivat Jeesuksen, kun Hän mursi ja siunasi leivän. ”Silloin heidän silmänsä aukenivat ja he tunsivat Hänet.” (Luuk. 24:31) Nämä kaksi opetuslasta vahvistivat naisten aiemman kertomuksen, mutta kaikki eivät uskoneet.

Jeesus huomioi jokaisen

Johannes todisti Jeesuksen tapaamista erityisesti kahden opetuslapsen kanssa.

Kuinka lohdullista onkaan, että Johannes kertoo meille Jeesuksen suhtautumisesta. Nimittäin ehkä sinäkin olet joskus ollut epäilevä Tuomas? Tai toiminut kuin Pietari? Miten Jeesus kohtasi nämä miehet?

Tuomakselle Hän antoi tämän kaipaaman todistusaineiston. Tuomas näki, että Jeesus oli todella elossa. Jeesus sanoi: ”Ojenna sormesi tänne ja katso minun käsiäni…” (Joh. 21:27) Vielä Hän lisäsi kehotuksen: ”…Autuaat ne, jotka eivät näe ja kuitenkin uskovat…” (Joh. 21:29)

Kalastavalta Pietarilta Jeesus kysyi kolme kertaa, rakastiko tämä Häntä. Jeesus sanoi hänelle, että Pietarin tuli kaitsea ja ruokkia Hänen lampaitaan. (Joh. 22:15-17) Pietari oli kieltänyt Jeesuksen kolmesti. Nyt Jeesus asetti hänet ennalleen. Tämän tapahtuman muistona Genesaretinjärven rannalla on Tabgha-niminen paikka; siellä on vuonna 1933 fransiskaanien rakennuttama kappeli. Rannalla on sydämen muotoisia kiviä.

Tehtävä ja voima

Jeesus antoi opetuslapsilleen suuren tehtävän. ”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat Minun opetuslapsikseni… Minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.” (Matt. 28:19-20) Näin valtava tehtävä vaati erityistä voimaa. Pelokkaiden oli muututtava rohkeiksi. Siksi Jeesus ei jättänyt opetuslapsia yksin.

Hän kehotti heitä seuraavasti: ”Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan odottakaa sen lupauksen täyttymistä,  jonka te olette Minulta kuulleet.” (Ap.t. 1:4) Lupaus koski Pyhän Hengen vuodattamista. (Ap.t. 1:5) Saarnassaan helluntaina Pietari vahvisti, että lupaus ei koskenut ainoastaan opetuslapsia. ”Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.” (Ap.t. 2:39)

Me olemme kaukana olevia — ajallisesti ja maantieteellisesti — mutta lupaus on annettu myös meille. Ajatella, että opetuslapset olivat viettäneet aikaa Jeesuksen kanssa. Silti heidän tuli odottaa. Niin kuin opetuslasten tuli odottaa Jerusalemissa, me emme voi toimia ilman voimaa. Jeesuksen kuolema ei merkinnyt loppua, vaan alkua. Näitä asioita on etuoikeus tutkia pääsiäisen ja helluntain välisenä aikana.

Opetusta aiheesta löytyy TV7 ohjelma-arkistosta Arkista

Aiheina esimerkiksi ensimmäisen helluntain merkitys uskoville; helluntain jälkeinen seurakunta; Israelin juhlat  sekä katsottavaksi vaikka helluntain Jumalanpalvelus Karjalohjan kirkosta vuodelta 2021. Lisäksi löytyy paljon opetusta Pyhästä Hengestä. Pyhä Henki on puolustaja; opettaja  ja totuuden henki.

TV7 kaupasta voit tilata kirjan tästä aiheesta.