Jeesuksen ystävyys

image

Jeesuksen opetukset näyttäytyvät meille pääosin juutalaisessa asiayhteydessä. Jeesus toimi Toisen temppelin juutalaisuudessa. Jeesus ilmaisi itseään kaikin tavoin kansansa ymmärtämistä vertauskuvista käsin. Sana ystävä on hyvin merkityksellinen sana läpi Raamatun.

Heprean kielessä on useampi ystävyyttä kuvaava sana. Sana “jedid” tarkoittaa rakastettua ystävää. Siihen liittyy sanaan “dod”, joka on Korkea Veisun rakastettu. Daavid oli messiaaninen henkilö; hänen nimensä tulee tästä alkuperästä. Sana “dod” on myös itsessään yksi Messiaan nimistä.

Juutalainen perinne samastaa sanat “jedid” ja “dod” Jumalaan. Ihmeellisesti “jedid” sisältää sanan “jad” eli käsi peräti kaksi kertaa. Rakastavat ystävät siis kulkevat käsi kädessä.

Mielenkiintoista on, että Jeesus oli ystävä opetuslapsilleen, vaikka Hän oli niin paljon enemmän ja korkeampi kuin he. Hänen opetuksensa oli juutalaista, mutta sellaista, että siihen sisältyy todellisuudessa koko antiikin traditio.

Jeesuksen ajan roomalaiset ajattelivat ystävyydestä, että siinä heikompi osapuoli voi tukeutua vahvemman ystävyyteen. Jeesus sanoi opetuslapsilleen seuraavasti: “Te olette minun ystäviäni, jos teette, mitä minä käsken teidän tehdä.” (Joh. 15:14) Tämä olisi ollut ymmärrettävää myös roomalaisille.

Kreikkalaiset ajattelivat, että ystävyyden korkein muoto oli uhrautua toisen edestä. Jeesus sanoi: “Sen suurempaa rakkautta ei ole kenelläkään, kuin että hän antaa henkensä ystäväinsä edestä.” (Joh. 15:13)

Onko sattumaa, että opetuslapsista juuri Johannes, ystävyydestä kirjoittava opetuslapsi, oli läsnä ristiinnaulitsemisessa? Vaikuttaa siltä, että Johannes oli ainoana opetuslapsena paikalla. Tuolla tuskan hetkellä Jeesus näki hänet. Jeesus pyysi Johannekselta viimeisenä palveluksena, että tämä huolehtisi Hänen äidistään. Raamattu kertoo, että siitä hetkestä lähtien Jeesuksen äiti muutti Johanneksen kotiin.

Jeesus välitti kaikista. Hänelle annettiin pilkkanimi juuri tuon ominaisuuden takia. Hän oli syntisten ystävä. “Ihmisen Poika…Publikaanien ja muiden syntisten ystävä!” (Mat.11:19) Koska olemme kaikki syntiä tehneet, ainoa oikeutuksemme mennä Jumalan kasvojen eteen on armon tähden. Siksi rohkaiskoon meitä se, että Jeesus oli ja on ystävä.

TV7 haluaa kertoa Jeesuksen ystävyydestä

Arkista löydät ohjelman Jeesuksesta lasten ystävänä tai ystävyydestä ja uskollisuudesta. Myös ystävyysevankeliointi on tärkeä osa ohjelmistoamme.

TV7 kaupasta löydät kirjoja ystävyydestä lapsille ja aikuisille.