25.12.2021

Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta. Joh 1: 14

Sana tulee lihaksi yhä edelleen. Se tuli lihaksi Uuden Guinean Sawi-kansalle, joka eli kivikautta vielä vuonna 1962. Tällöin nuoripari, Don ja Carol Richardson, lähti viemään heille ilosanomaa Jumalan Pojasta, Hänestä, joka on täynnä armoa ja totuutta.

Julmat, armottomat sawit kertoivat lapsilleen leiritulien ympärillä tarinoita. Niissä sankarit solmivat ystävyyssuhteita. Mutta tarkoituksena oli myöhemmin pettää hankittu ystävä tapettavaksi ja syötäväksi. Sawikansa kunnioitti petosta ihanteenaan.

He kuuntelivat välinpitämättömästi puhetta Jumalasta ja Hänen Pojastaan, kunnes kerran he valpastuivat. Oli menossa kohta, jossa Juudas Iskariot kavalsi Jeesuksen. Jotkut päästivät ihailua ilmaisevan linnunliverryksen ja koskettivat sormenpäillään rintaansa kunnioituksesta sanattomina. Jotkut nauraa hykersivät.

Aluksi Don istui hämmentyneenä. Sitten hän käsitti.

Juudas oli kertomuksen sankari! Jeesus oli pelkkä narri, jolle saattoi nauraa. Kun mikään oikaiseva puhe ei auttanut, Don vajosi voimattomaan masennukseen.

Tie Sawi-kansan sydämeen ei auennut.

Mutta sitten hän pääsi seuraamaan rituaalia, jossa vihollisheimon kanssa solmittiin rauha ja menneet vääryydet sovitettiin. Sawi-isä antoi pienen poikansa, tarop timin, rauhan lapsen, vihollisille. Lapsi sai heiltä myös uuden nimen. Ja rauhan lapsen vahingoittaminen oli raskain mahdollinen rikos. Mutta rauhaa kesti vain niin kauan kuin rauhan lapsi oli elossa.

Nyt Don avasi Raamattunsa ja luki kääntäen sawikielelle: ”Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Tarop-ruhtinas. Suuri on hänen valtansa, ja rauha on loputon.”(Jes 9: 5,6)

”Onko Hän se, josta olet meille kertonut, Jeesus?” kysyttiin Donilta. ”Juuri Hän! Jumalan Tarop-lapsen halveksiminen on pahinta, mitä kukaan voi tehdä.”

Juudas vaihtui sankarista konnaksi. Ja alkoi sawikansan vaellus synnin pimeydestä, armottomuudesta ja väkivallasta Jumalan Pojan ihmeelliseen kirkkauteen.

Teksti: Veli Johannes