Uuden alku: taivaaseenastuminen ja helluntai

Taivaaseenastuminen

Jeesuksen ylösnousemuksen  jälkeen taivaaseenastuminen oli seuraava suuri hengellinen tapahtuma. Se ei suinkaan ollut sitä vain aikalaisille, vaan todisti tuleville sukupolville, että Jeesus oli enemmän kuin ihminen.

40 päivää ylösnousemuksen jälkeen (Ap.t. 1:3) tapahtui seuraavaa: ”…kohotettiin Hänet ylös heidän nähtensä, ja pilvi vei Hänet pois heidän näkyvistään.” (Ap.t. 1:9) Siinä ei ollut kaikki, vaan opetuslapsille sanottiin: ”Tämä Jeesus…on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte Hänen taivaaseen menevän.” (Ap.t. 1:11) Opetuslapset palasivat tämän jälkeen Jerusalemiin. He viettivät aikaa yhteisessä rukouksessa. Mukana olivat myös Jeesuksen äiti, veljet ja Jeesusta seuranneet naiset. (Ap.t. 1:13-14)

Pyhän Hengen vuodatus

Ennen taivaaseenastumistaan Jeesus oli puhunut opetuslapsille Pyhän Hengen kasteesta. Ilman sitä opetuslapset eivät saaneet lähteä Jerusalemista. Vasta Pyhä Henki antaisi heille todistajan voiman. (Ap.t. 1:4-8) Tämä tapahtui pian taivaaseenastumisen jälkeen. Kun opetuslapset olivat yhdessä koolla helluntaipäivänä tuli ”humaus taivaasta”. (Ap.t. 2:2)

Koska oli helluntai eli shavuot-juhla, paikalla oli ihmisiä eri puolilta maailmaa. Shavuot ajoittuu lain antamiseen Siinailla. Se on myös sadonkorjuun juhla. Se on yksi kolmesta Jumalan määräämästä pyhiinvaellusjuhlasta, jolloin juutalaisten miesten tulee nousta ylös Jerusalemiin. Näitä pyhiinvaeltajia opetuslapset hämmästyttivät puhumalla heidän kieliään. (Ap.t. 2:10-11)

Pietari saarnasi herätyssaarnan. Hän kertoi näiden tapahtumien olevan Joelin profetioiden täyttymys. Oli alkanut se aika, jolloin, kuten Pietari lausui profeetan sanoja lainaten: ”…minä vuodatan henkeni kaiken lihan päälle...” (Ap.t. 2:17)

Juhlapäivät

Helatorstai on pyhäpäivä, mihin sana ”hela”, ruotsiksi ”helg” viittaa.  Moni ei ehkä edes muista päivän merkitystä. Useilla muilla kielillä sitä kutsutaan selkeästi nimellä ”Jeesuksen taivaaseenastumisen päivä”. Kristityille sen tulisi olla äärimmäisen tärkeä päivä. Jeesuksen odotetaan nyt palaavan takaisin samalla tavalla. Elämme siis uutta aikaa. Se alkoi maailman historian ensimmäisestä helatorstaista!

Helluntai on vakiintunut pyhä kalenterissamme. Kirkkokalenterissa helluntai on niin huomattava pyhä, että sitä seuraavat pyhät saavat nimensä siitä, kuinka kaukana ne ovat helluntaista. On myös sanottu, että helluntai on kristillisen seurakunnan alku. Helluntaita vietetään aina 10 päivää helatorstain jälkeen.

Päivien merkitys

Jotta ymmärrämme juhlapyhien syvän merkityksen, on hyvä tutustua Raamatun tekstiin uudelleen.  Lisäksi TV7 Arkissa on aihepiiriin kuuluvia opetusohjelmia esimerkiksi Helatorstain merkityksestä ja Jeesuksen astumisesta taivaaseen. Mitä  Pyhä Henki opettaa? Millainen Puolustaja meillä on? Mitä oli ensimmäinen helluntai? Entä seurakunta helluntain jälkeen? Mikä oli, ja on, helluntain henki? Kuinka shavuot-juhlaa vietetään?

TV7 kaupasta löydät opetusta ensimmäisestä seurakunnasta ja jokaisen kristityn vaeltamisesta Hengessä.

Sunnuntaina 5.6. klo: 10.00 TV7 näyttää helluntain jumalanpalveluksen Keravan helluntaiseurakunnasta.

Siunattua juhla-aikaa kaikille!